Hier vind je meer informatie over de bespeelbaarheid van de tennisbanen tijdens vorst/dooi:
Kun je op bevroren banen tennissen?
Ja, dat kan zo lang de temperatuur onder 0 blijft. Er is wel een risico dat het glad is, maar de baan kun je niet beschadigen.
Wat nu als de dooi intreedt, kun je dan tennissen?
Nee. Als de toplaag begint te verkleuren van licht naar donker rood, dan begint de baan te ontdooien. Het dooiwater blijft in de toplaag liggen, maar kan niet weg. Je ziet een glinsterend oppervlak en plasvorming. De onderlaag is nog bevroren, de baan wordt zacht en papperig. Het wachten is nu op het moment dat alle lagen vorstvrij/ontdooid zijn, het dooiwater dan wegzakt en de baan verder kan opdrogen.
Wanneer ontstaan er nu precies problemen?
Als het ‘s-nachts vriest en overdag de temperatuur boven 0 (aan de grond!) komt. In de loop van de dag ontdooit dan de toplaag die zacht, glibberig en papperig wordt. Als spelers tijdens het spel niet door hebben dat de baan aan het ontdooien is dan beschadigen zij de baan. Als dit proces van vorst en dooi zich blijft herhalen dan kan de toplaag in enkele dagen volledig worden stukgelopen. Om dit te voorkomen kunnen we banen sluiten. We doen echter ook een beroep op alle tennisleden om gezond verstand te gebruiken en de banen niet te betreden in geval van opdooi.
Hoe lang duurt dit opdooi-proces?
Dat is moeilijk te voorspellen. Dat hangt af van zon, wind, neerslag en in welke mate het gevroren heeft. Het wachten is op de bodem die volledig vorstvrij zal moeten zijn en opgedroogd. Dan pas is er onderhoud mogelijk en pas daarna kan er weer gespeeld worden.
Waarom onderhoud?
Bij vorst bevriest het water in de baan. Bevroren water zet uit en neemt meteen de toplaag en de lijnen mee. Na vorst volgt dooi en zullen de groundsmen de banen walsen om toplaag en lijnen weer “terug te drukken” en de baan te verdichten. Verdichten is het speelhard maken van een baan om beschadigingen te voorkomen. Dit kunnen zij alleen doen als alle baanlagen volledig ontdooid zijn, het smeltwater is weggezakt en de banen weer droog zijn.
Wanneer kunnen we na opdooi dan weer spelen?
Dat hangt dus van de omstandigheden af. Om toch een richtlijn (geen garantie dus!) te geven:
1. Gaat het na de dooi direct weer goed vriezen zónder dooimoment, dan kan er ’gewoon’ getennist worden op de bevroren banen.
2. Gaat het binnen 3 dagen na dooi opnieuw vriezen én dooien, blijven de banen gesloten.
3. Gaat het binnen 5 dagen niet opnieuw vriezen én dooien, dan is de helft van de banen weer speelklaar na 2 dagen. De andere helft na 3 dagen.